Maakt een uniform je conservatief? Vertrouw je iemand sneller als de persoon op je lijkt? Zijn alle agenten nou schoften, helden of iets daartussenin?

All Cops Are – Full Movie, (CC BY-NC-ND 4.0) 2022
Over A.C.A.

In All Cops Are laat een groep agenten zich tweemaal profileren door toevallige voorbijgangers op straat: eerst in hun eigen kleding, daarna in uniform. De stemmen die je hoort bij de video’s van de agent in burger en uniform komen altijd van verschillende mensen die op dat moment langs liepen. Afgaand op lichaamshouding, oogopslag, huidskleur, sekse of tattoo’s geven passanten een profielschets van de politieagent die voor hen staat. Maakt een uniform je conservatief? Vertrouw je iemand sneller als de persoon op je lijkt? Is stevig op je benen staan intimiderend voor een ander?

De titel All Cops Are verwijst naar de Engelse leuze All Cops Are Bastards. A.C.A.B. is een anti-establishment slogan die vooral bekend is onder activisten, krakers, hooligans, anarchisten en natuurlijk de politie zelf. De slogan framed de agent als handlanger van een onderdrukkende overheid. In de video’s die je ziet wordt de agent opnieuw geframed. Niet door een bepaalde groep mensen, maar door verschillende individuen die de agent bekijken en met hun eigen blik en referentiekader bepalen wie ze zien. 

All Cops Are brengt een actieve dialoog op gang over de complexe relatie tussen politie en samenleving. Hoe kijk jij naar de rol en het optreden van de politie?

Over ons

All Cops Are is een samenwerking van de politie met kunstenaar Yuri Veerman. Als creatief leiders van de politie creëren Marjon van Gelderen en Arnoud Grootenboer ruimte en nieuwe manieren om de veranderingen te activeren die nodig zijn.

Het idee voor All Cops Are is ontwikkeld tijdens het programma Social Design Politie samen met jeugdagente Lotte Asma, tijdens dit traject is een eerste prototype ontwikkeld onder de naam UNIFORM.

All Cops Are is mogelijk gemaakt door het landelijke programma Politie voor Iedereen en Politie van Overmorgen (directie strategie & innovatie, staf korpsleiding).

Contact

Heb je vragen, of wil je All Cops Are tonen bij een cultureel of educatief event, stuur dan een mail naar info@allcopsare.nl. Alle video’s zijn te downloaden op onze vimeo pagina en zijn te gebruiken onder een creative commons licentie.